Op woensdag 13 april is op het Oisterwijkse Dotterveld ons beeld ‘Eekhoorn in het groen’ onthuld.Aanleiding was het 15-jarig bestaan van het B-team. Het Oisterwijkse B-team is een groep vrijwilligers die zich inzet voor behoud en uitbreiding van de biodiversiteit. Biodiversiteit is de soortenrijkdom van planten en dieren.

Het B-team is een groep mensen waar we trots op zijn. Ze maken zich hard om de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Biodiversiteit vormt tenslotte de basis van het leven door grondstoffen, medicijnen en voedsel te leveren, maar ook de water- en luchtkwaliteit te reguleren. De biodiversiteit in Brabant staat onder druk door de economische groei, de toenemende bebouwing en uitbreiding van de infrastructuur.
Het mag inmiddels duidelijk zijn “De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig”.

Ons idee om een geassembleerde eekhoorn voor het Oisterwijkse B-team te maken is ontstaan tijdens een wekelijks rondje zwerfafval rapen. Al jaren zijn wij vrijwillig zapper (zwerfafvalpakker) en daarmee onderdeel van het B-team.

Tijdens het afvalrapen vinden we ook wel eens iets, dat te bijzonder is om in de gele zak te stoppen. Deze ‘mooie’ items belanden in een grote bak in ons atelier om daar een bestemming af te wachten. Verschillende stukken zijn zo al verwerkt tot kunst.

Ook in het beeld van de eekhoorn verwerkten wij verschillende ‘gezapte’ vondsten.
Het beeld is op deze manier biodivers op haar eigen manier, het zwerfafval heeft een nieuw leven gekregen. Het werd als het ware een grondstof voor het kunstwerk.

Welke ‘vondsten’ je terugziet in het beeld?

Ga kijken en laat het ons weten 😉