De aap komt regelmatig terug in het werk van Mainkunstenaars. De parallel tussen de mens en haar naaste verwanten in het dierenrijk fascineert het tweetal dusdanig dat de aap meerdere malen terug te vinden is hun oeuvre.

Dat de mensaap het inlevingsvermogen heeft te beseffen dat eigen opvattingen, verlangens en emoties kunnen afwijken van die van een ander, maakt dat ze niet zo anders zijn dan wij mensen.
In de stalen ‘ets’ zie je dat terug. De menselijke emotie in het portret van de chimpansee.
De melancholisch blik, waarbij hij zijn kop laat rusten op zijn hand.

Mainkunstenaars  ontwierp en creëerde een stalen ‘ets’ die bestaat uit ontelbare stukjes staal, gelast tot wandsculptuur met contrasten van licht en donker op Rembrandteske wijze.
Het werk is groot, staal heeft ruimte nodig om gebogen en gelast te kunnen worden. Iedere lijn, de arcering, heeft verbinding nodig om zwevende delen te voorkomen en stevigheid te creëren.

Contrasten in het staalportret krijgen letterlijk en figuurlijk meerdere invalshoeken; door de lijnen die zij er in lassen. En als het voltooid is, ontstaat een variabel toeval door de lichtinval ter plaatse als het wandsculptuur aan een muur bevestigd wordt.
Het werk ‘Two out of thousands’  bestaat zelfs uit 2 afzonderlijke lagen, samengevoegd tot 1 sculptuur.

De ‘ets’ is niet reproduceerbaar maar een enkele, één, uit duizenden (stukjes).